Veelgestelde vragen

Wat is Permanente Make-up?
Permanente make-up, ook wel semi permanente make-up, dermopigmentatie of PMU genoemd is het inbrengen van pigmenten in de lederhuid. Er bestaan vele technieken, naalden en effecten. Mijn voorkeur gaat naar een zo natuurlijk mogelijke manier om uw mooie kanten te accentueren en eventueel waar nodig te corrigeren.

Waarom heet permanente make-up permanent als het niet permanent is?
Over het algemeen blijft permanente make-up altijd aanwezig. De intensiteit vervaagt echter wel na verloop van tijd, maar dit is van persoon tot persoon verschillend. Dit heeft te maken met de natuurlijke cel vernieuwing, invloed van UV-licht, uw afweersysteem, conditie van de huid en de producten die u op uw huid gebruikt (bv. Vit A/Retinol of fruitzuren). Ook zal een lichte kleur eerder vervagen dan een donkere kleur en een fijn haartje eerder vervagen dan een schaduw. Het pigment blijft tussen de 10 maanden en 5 jaar (donkere kleuren zoals zwarte eyeliner) goed zichtbaar. Ik adviseer jaarlijks terug te komen voor een nabehandeling/touch-up zodat vorm en kleur kunnen worden bijgewerkt.

Wat is het verschil tussen permanente make-up en tatoeëren?
Op het oog lijkt permanente make-up het zelfde als tatoeëren. Het grote verschil zijn de machine, het pigment en de diepte van het ingebrachte pigment of inkt. Doordat bij tatoeëren inkt wordt gebruikt en de naald dieper gaat wordt het pigment ingekapseld en zal deze dus bijna niet meer vervagen (wel verkleuren!). Het grote voordeel bij permanente make-up is juist dat het vervaagd, zodat vorm en kleur na verloop van tijd kunnen worden aangepast.

Wat als ik het niet mooi vind of wanneer de trends veranderen?
Mijn voorkeur gaat naar een zo natuurlijk mogelijk resultaat, waarbij we uw eigen gelaat zo goed mogelijk willen laten uitkomen. Dit is niet trend afhankelijk en kan met gewone make-up worden bijgewerkt voor bijvoorbeeld een avondje uit. Wanneer u nerveus bent over permanente make-up, zorg dan dat u twijfels worden weggenomen voordat u aan de behandeling begint. Laat de specialist altijd voortekenen voordat het wordt gezet. Ook al weet de specialist precies wat mooi is en bij u past, zij weet niet of u dat ook mooi vindt. De kleur is altijd donkerder tot deze is geheeld. Het pigment ligt net na de behandeling namelijk ook op de huid en zit ook in de bovenste huidlaag. Deze laag vernieuwd zichzelf elke maand. Soms vallen er aan 1 kant meer korstjes af dan aan de andere kant. Soms is 1 kant meer gezwollen net na de behandeling. Ook worden de buitenste kantjes zachter gedurende het helingsproces en lijkt het hierdoor te krimpen. Wees geduldig, bij de nabehandeling worden kleur en vorm bijgewerkt.

Bent u toch niet blij met uw permanente make-up of zijn deze misschien getatoeëerd?
* Als de permanente make-up licht genoeg is kan er nieuwe permanente make-up over heen worden gezet. Deze moet dan al wel een juiste vorm hebben.
* Is het te donker, te diep gezet of is de vorm niet juist dan kan dit door middel van laser worden verwijderd.

Voor wie is permanente make-up geschikt en welke behandelingen zijn er?
Behandelingen variëren van cosmetische verbeteringen tot medische camouflage. Cosmetische behandelingen zijn infralash, eyeliner, lip en wenkbrauw behandelingen. Permanente make-up is voor bijna iedereen geschikt, zowel vrouwen als mannen. Voor mensen met allergieën voor reguliere cosmetica en voor hen die moeite hebben om zelf een mooie eyeliner of wenkbrauw te tekenen. Maar ook voor mensen die vaak haast hebben, veel sporten of veel zweten.

Bij medische behandelingen kunt u denken aan Alopecia (verlies van haar en dus ook wimpers en wenkbrauwen), vitiligo (verlies van pigment), littekens (zolang hier geen rood of overmatig littekenweefsel aanwezig is) en areola reconstructie.

Ik onderga binnenkort chemotherapie, is permanente make-up iets voor mij?
Permanente make-up zorgt ervoor dat de wenkbrauwen nog steeds zichtbaar zijn wanneer uw eigen wenkbrauwharen uitvallen na de chemotherapie. U kunt permanente make-up het beste laten aanbrengen voordat u aan de therapie begint. Voor ons is het prettig dat wij u nog kunnen zien wanneer alle wenkbrauwharen nog aanwezig zijn zodat wij de haartjes daar kunnen plaatsen waar de haren weer terug zullen groeien. Breng uw behandelend arts op de hoogte van de behandeling die u wilt ondergaan.

Hoe verloopt een behandeling?
De gehele behandeling bestaat uit het voorgesprek waarin uw wensen besproken worden en een “Informed Consent” formulier wordt ingevuld (download informed consent), het voortekenen, de kleurkeuze, de pigmentatie en de nazorg. De gehele behandeling duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Bij elke behandeling wordt er een nieuwe, steriele naald gebruikt, er wordt gewerkt volgens de richtlijnen van de GGD. Na de behandeling krijgt u een formulier mee waarop de nazorginstructies staan. Roodheid en zwelling kunnen eventueel optreden en dit is soms ook aan 1 kant meer dan aan de andere kant. Ook ligt het pigment eerst nog op de huid en niet alleen in de huid, het pigment zit nog in de bovenste huidlaag, deze huidlaag vernieuwd zichzelf elke maand. De eerste weken is het dus donkerder dan het uiteindelijke resultaat. Na 4-6 weken komt u terug voor de nabehandeling. Deze tweede behandeling is noodzakelijk voor een goed eindresultaat en om eventuele afstotingen van het pigment weer op te vullen. Deze tweede behandeling zal ongeveer een 1 uur in beslag nemen.

Doet een behandeling pijn?
Hoeveel pijn iemand heeft tijdens het zetten van permanente make-up is afhankelijk van waar het wordt gezet (eyeliners zijn gevoeliger dan wenkbrauwen), de methode en uw pijngrens. Voor de behandeling kunt u Emla creme smeren, dit kunt u op recept bij uw dokter krijgen en zal de huid tijdelijk licht verdoven.

Waar u op moet letten voor de behandeling.
Minimaal 24 uur van te voren geen alcohol nuttigen. Alcohol maakt het bloed dunner, waardoor het pigment minder goed zal hechten en u tijdens de behandeling meer zult bloeden. Ruim 24 uur voor de behandeling geen bloedverdunners gebruiken (o.a. aspirines). Overleg eventueel met uw arts omtrent het eventueel overslaan van de medicatie. Pijnstillers zoals paracetamol mogen wel genomen worden. U kunt geen contactlenzen dragen tijdens de eyelinerbehandeling. Indien U contactlenzen draagt, breng Uw bril mee de dag van de behandeling.

Om tot een mooi resultaat te komen wordt de kleur donkerder ingezet om tot het gewenste eindresultaat te komen. Houd rekening met het feit dat vooral wenkbrauwen en lippen de eerste week zichtbaar donkerder zullen zijn. Plan u permanente make-up behandeling daarom niet vlak voor een belangrijke gebeurtenis. U mag gedurende 14 dagen na de behandeling niet in de sauna, zwembad of zee. Houd daarom rekening met uw vakantieplannen. Pigment kan worden verwijderd door middel van een zoutoplossing. Dus door zweten in de eerste 2 weken na de behandeling zal de kleur aanzienlijk lichter worden. Zolang de huid nog niet volledig hersteld is, zijn de pigmenten bijzonder gevoelig voor UV-licht. Gedurende 14 dagen mag u geen gebruik maken van de zonnebank en ook hierbij geldt dat u rekening moet houden met uw vakantieplannen. Doordat pigment in de huid wordt aangebracht kunnen er korstjes ontstaan. U mag deze NIET verwijderen, ze moeten vanzelf loslaten. Daarom is het af te raden om de eerste dagen uw gelaat op te maken.

Heeft u zelf een nog een vraag? Klik dan hier en neem gerust contact met ons op